Gázzal oltók

A gázzal oltó rendszerek használata az egyik legelterjedtebb tűzvédelmi eljárás.

Előnye, hogy a szerkezet egyszerű felépítése, alkalmazása pedig gazdaságos.

Novec 1230
A jelenleg elérhető, legújabb és leginkább környezetbarát gázzal oltó rendszer. Ez a típusú gázzal oltó egy tűzvédelmi folyadék, mely már a jövő generációs tűzoltó technológiát képviseli. Környezetvédelmi szempontból egyedülálló tulajdonsága a nulla ODP érték. A GWP tekintetében is kivételes, az egyetlen oltóanyag, melynek légköri élettartama mindössze öt nap.

Tárolás tekintetében, mint folyadék tárolható, annak minden előnyös tulajdonságaival, de a felhasználás során gázként viselkedik. Ezen tulajdonsága a biztonság tekintetében az első helyet biztosítja számára az összes oltógáz előtt. Az oltási koncentrációt tíz másodperc vagy még kevesebb idő alatt eléri és gyakorlatilag nem hagy szennyezést maga után.

Argonite
Az Argonite egy Inert gáz, Argon és Nitrogén keveréke. Ezen gázok a természetes légkörben is jelen vannak, így az Argonite kiváló környezetvédelmi tulajdonságokkal bír. Az Argonite nulla ODP és nulla GWP értékkel rendelkezik, valamint nulla a légköri élettartama is. A tipikus tervezési koncentráció 40 tf%, mely a védett térben az oxigén szintjét 12,5%-ra csökkenti 60 másodpercen belül.
Alkalmazása így az életvédelmi szempontok figyelembevételével biztonságos. Az Inert gázos rendszerek palackjainak helyigénye nagyobb, mint a kémiai oltógázok esetében, bár a legújabb rendszerek 300 bar-os palackjaival jelentős helymegtakarítás érhető el a 200 bar-os rendszerekhez képest. A palackok rendezett sorokban tárolhatóak bármely arra alkalmas helyen, akár több mint 100 méterre a védett területektől is.

Argonite C 60
Az Argonite rendszer továbbfejlesztett és szabadalmaztatott változata, melynek alkalmazásával a rendszer telepítési költségeinél jelentős megtakarítás érhető el. Az Argonite C60 egy jelentős evolúciós előrelépés jelent az Argonite gázzal oltó rendszerhez képest. Az új rendszer alapja egy innovatív, szabadalmaztatott „Szabályozott technológia”, amely lehetővé teszi, jelentős megtakarítások elérését a rendszer telepítési költségeinél és kiváló oltási teljesítményt, megtartva vagy akár meghaladva a vonatkozó szabályozási és környezetvédelmi előírásokat.

Szén-dioxid
Használható teljes elárasztást, vagy lokális védelmet biztosító gázként is. Előnye, hogy mint gáz, könnyen elérhető világszerte, így alacsony költségekkel tölthető és utántölthető. A Szén-dioxid (CO2) volt az eredeti “tiszta” gáznemű tűzoltó anyagok úttörője. Rendkívül sokoldalú, teljes elárasztásra, vagy lokális védelemre is alkalmas. A másik nagy előnye, hogy viszonylag olcsó és könnyen elérhető világszerte. A CO2 természetes gáz ezért korlátozás nélkül használható tűzoltáshoz.