Tűzvédelmi rendszerek karbantartása

Tűzvédelmi rendszerek karbantartása

A különböző tűzvédelmi és tűzjelző berendezések nagyon fontos szerepet töltenek be minden épület életében. Ezek ugyanis képesek észlelni és jelezni az esetleges veszélyhelyzeteket, ennek köszönhetően pedig jelentős élet- és vagyonvédelmi tulajdonságokkal rendelkeznek. Nagyon fontos azonban, hogy ezek a berendezések hosszú távon is képesek legyenek ellátni a feladatukat. Ennek érdekében elengedhetetlen, hogy a tűzvédelmi rendszerek karbantartása rendszeresen, az előírásoknak megfelelően történjen meg.

A tűzvédelmi rendszerek karbantartása a legtöbb esetben évente, vagy félévente esedékes, azonban vannak kivételek. Egyes eszközöket jobban megvisel a környezeti szennyeződés, ezért gyakoribb karbantartást igényelnek.

Mit kell ellenőrizni a tűzvédelmi rendszerek karbantartása során?

Szemrevételezéssel könnyedén ellenőrizhető a berendezés sértetlensége és megfelelő elhelyezkedése, a vezetékek épsége, valamint a kábelek megfelelő kötése. Minden esetben alaposan meg kell vizsgálni az esetleges eltéréseket, elszíneződéseket, és az egyéb szennyeződéseket egyaránt. A vezérlő rendszereket elektromos próbával ellenőrizhetjük. Ilyenkor megvizsgálhatjuk, hogy a központi egység által küldött jelzések valóban elindítják-e a szükséges jelzéseket. Az érzékelőket is tesztelni kell, funkcionális és érzékenységvizsgálattal. Ennek során aeroszol segítségével valódi tűzre jellemző füstöt imitálunk. A tűzvédelmi rendszerek karbantartása során jelentősen egyszerűsíthetjük és felgyorsíthatjuk a munkafolyamatokat, például nagyobb magasságig alkalmazható teleszkópos karokkal.

A tűzvédelmi rendszerek karbantartása során ellenőrizni kell a személyi feltételeket, az üzemeltetési napló vezetését, és az állandó felügyelet meglétét is. Fontos, hogy felülvizsgáljuk a környezeti tényezőket, az épület változásait, az előírt feliratok kihelyezését, valamint az esetleges téves jelzések okait. De egyaránt fontosak a megfelelő műszaki feltételek is. Ide tartozik például a tápegységek, a kezelő egységek, illetve a hang- és fényjelzők hibátlan működése is. A tűzvédelmi rendszerek karbantartása során rendszeresen el kell végezni az akkumulátorok ellenőrzését, valamint azok cseréjét az előírt időtartamon belül. Ezen kívül nagyon fontos az érzékelők tisztítása, a hang-és fényjelzők, a kijelzők és az átjelzések ellenőrzése is. Elengedhetetlen továbbá a meghibásodott eszközök vagy elemek cseréje.

Sok esetben nem csupán a hatósági előírásokat és szabályokat kell alkalmazni, hanem a gyártók által meghatározott módszereket is. Ellenkező esetben ugyanis gyakran nem vállalnak felelősséget az eszköz üzembiztonságáért.

Nagyon fontos, hogy az üzemeltetési naplót rendszeresen és megfelelő módon vezessük. Ebben minden esetben rögzíteni kell a felülvizsgálat és a karbantartás idejét, és az elvégzett tevékenységeket. Fel kell tüntetni továbbá a vizsgált elemek és részegységek felsorolását, a tapasztalt állapotot, valamint a karbantartást végző személy adatait is.

Tűzvédelmi rendszerek karbantartása – ne bízza a véletlenre!

Minden épületben és létesítményben szükségesek a korszerű és megfelelően funkcionáló tűzvédelmi rendszerek. Ám ezeknek nem csupán a megléte, hanem a rendszeres ellenőrzése és felülvizsgálata is elengedhetetlen. Az Ardenterprise Kft. több éves tapasztalattal rendelkezik a tűzvédelmi rendszerek karbantartása terén is. Amennyiben szeretne igazán profi szakemberekben megbízni, forduljon hozzánk bizalommal!