Tűzvédelmi oktatás

Tűzvédelmi oktatás

Tűzvédelmi oktatás – amit tudni kell róla

Tűzvédelmi oktatásA tűzvédelem alapja az adott munkaterületre és munkakörre vonatkozó részletes tűzvédelmi oktatás. Ennek fontosságát jelzi a másfél millió forint értékű bírság, melyet az oktatás elmaradása esetében szabnak ki a munkáltatóra. A tűzvédelmi szabályokat akkor tudjuk betartani ha ismerjük őket.

A tűzvédelmi oktatások elsődleges célja, hogy a munkavállalók megismerjék a munkahelyük tűzvédelmi jellemzőit, a felhasznált anyagok és a gyártott termékek tűzveszélyességét. Ezen felül a szervezet Tűzvédelmi Szabályzatának tartalmát és előírásait is tudatni kell a kollégákkal.

A tűzvédelmi oktatás megtartását naplóban kell rögzíteni, melyben szerepelnie kell az oktatás helyének, idejének, az oktatás tárgyának, az oktató és az oktatottak nevének, és aláírásának. Fontos, hogy az elméleti oktatáson kívül legyen gyakorlati bemutató is, a végén pedig számonkérés a résztvevőktől. Amennyiben valaki alapos okok miatt nem tudott megjelenni az oktatáson, számára egy közeli időpontban meg kell azt ismételni.

Mit tartalmaz egy jó tűzvédelmi oktatás?

  • a tűzvédelmi szabályokat általánosságban, valamint az ezzel kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket,
  • a tevékenységet érintő szabályokat,
  • a tűzjelzés módját,
  • a tűz esetén elvégzendő feladatokat,
  • a tűzoltó készülékek rendeltetésszerű használatát,
  • a tűzvédelmi szabályzatot,
  • valamint a tűzriadó tervet.

Milyen gyakran szükséges a tűzvédelmi oktatás?

Kötelező az új munkavállalók számára elvégezni a tűzvédelmi oktatását, még a munkavégzés megkezdése előtt. A többi esetben a törvények nem írják elő az oktatás gyakoriságát. Ennek ellenére érdemes azt minden évben egyszer megismételni. A gyakoriságot a munkáltatónak kell meghatároznia a tűzvédelmi szabályzatban. Tűzesetet követően erősen indokolt soron kívüli tűzvédelmi oktatásokat tartani.

Megbízható tűzvédelmi oktatás

Nagyon fontos, hogy az oktatást egy megbízható cég végezze, melynek kollégái rendelkeznek az előírt szakképesítéssel, és több éves tapasztalatuk van a témában.

Az Ardenterprise Kft. átfogó tűzvédelmi oktatásokat nyújt megrendelőinek. Szakembereink számos cégnek nyújtottak már segítséget. Szaktudásuknak és tapasztalataiknak köszönhetően a legmagasabb szintű oktatást tudják nyújtani megrendelőink számára.

Amennyiben kérdése merült fel a tűzvédelmi oktatásunkkal kapcsolatban, keressen fel minket! Szakembereink bármilyen probléma esetén segítségükre lesznek.