A tűzvédelmi oktatás fontossága

Tűzvédelmi oktatás

Tűzvédelmi oktatásA tűzvédelmi oktatás célja

A munkahelyeken történő tűzvédelmi oktatás megtartására rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak. Ez nem véletlen, hiszen a statisztikák kimutatták, hogy a balesetek nagy része akkor következik be, amikor a különböző tűzvédelmi technológiák már rutinná váltak a munkavállalók számára. Ilyen esetben figyelmetlenebbek lesznek, és hajlamosak kihagyni vagy figyelmen kívül hagyni bizonyos lépéseket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a dolgozók rendszeresen vegyenek részt tűzvédelmi oktatáson. Így felfrissítik a tudásukat, és esetleg új, korszerűbb technológiákat tanulhatnak.

A tűzvédelmi oktatás minden cég, még a legkisebb irodák számára is kötelező. De a nagy ipari létesítmények esetében kiemelten nagy jelentőséggel bír, hiszen az ilyen helyiségekben fokozottan nagy mértékű lehet a tűzesetek kialakulásának valószínűsége.

Mikor és kinek kell elvégezni a tűzvédelmi oktatást?

A tűzvédelmi oktatás megtartása minden évben egyszer kötelező a vállalatok számára. De újra el kell végezni, ha a munkahely tűzveszélyességi szintje időközben megváltozik. Az új, alkalmi vagy áthelyezett munkavállalók számára minden esetben meg kell tartani a tűzvédelmi oktatást. De akkor is erősen javasolt, ha valaki más beosztásba kerül a létesítményen belül. Szintén elengedhetetlen a tűzvédelmi oktatás, ha a munka során robbanásveszélyes anyag, gép, vagy technológia kerül alkalmazásra. Ezen kívül akkor is elengedhetetlen, ha egy alkalmazott tartósan, 6 hónapnál tovább maradt távol, illetve ha a munkahelyen tűzeset, vagy robbanás keletkezett.

A tűzvédelmi oktatás tematikáját minden esetben egy profi szakembernek kell kialakítani és meghatározni. Nagyon fontos, hogy az oktatás az elméleti anyagon kívül gyakorlati részt is tartalmazzon, így lehet ugyanis maximálisan hatékony eredményt elérni.

Mit kell ismertetni a tűzvédelmi oktatás során?

A tűzvédelmi oktatás során minden esetben ismertetni kell az általános tűzvédelmi szabályokon kívül az adott tevékenységi körhöz kapcsolódó előírásokat is. Nagyon fontos, hogy a munkavállalók ismerjék a tűzjelzés módját, valamint az esetleges tűz során szükséges feladatokat. Ismertetni kell továbbá a menekülési útvonalat és a mentési lehetőségeket. Amennyiben van tűzvédelmi szabályzat, akkor ezt is mindenképpen be kell mutatni az oktatáson résztvevők számára. Bizonyos esetekben a tűzriadó tervet is szükséges ismertetni a munkavállalókkal.

A tűzvédelmi oktatás során elengedhetetlen, hogy a munkavégzéshez kapcsolódó előírásokat és szabályokat teljes körűen megismerjék a résztvevők. Az általános, a munkahelyi, valamint az adott munkakör és beosztás szerint szükséges munkavédelmi és tűzvédelmi ismeretek elsajátítását is ismertetni kell. A tűzvédelmi oktatás keretein belül minden esetben ki kell térni a valamilyen rendkívüli, vagy vészhelyzetekben történő helyes magatartásra is. Ennek köszönhetően el lehet kerülni az esetleges baleseteket.

Be kell mutatni továbbá az adott munkahely sajátosságait, és az esetlegesen előforduló speciális körülményeket. Valamint a használt munkaeszközök üzemeltetésére, használatára, tisztítására és rendszeres karbantartására vonatkozó ismereteket is biztosítani kell. A gyakorlati tűzvédelmi oktatás során meg kell tanítani a munkavállalókat az egyéni védőeszközök megfelelő használatára.

Megbízható tűzvédelmi oktatás

Az Ardenterprise Kft. az elmúlt évek során a hazai piac egyik meghatározó szereplőjévé vált a tűzvédelmi szolgáltatások terén. Szakembereink hatalmas tapasztalatuk és magas szaktudásuk segítségével megbízható és profi segítséget tudnak nyújtani partnereink számára. A tűzvédelmi oktatás során minden esetben a legkorszerűbb és legmegbízhatóbb módszereket és technológiákat alkalmazzuk, hiszen számunkra az Önök biztonsága a legfontosabb. Forduljon hozzánk bizalommal!