Tűzvédelem

Tűzvédelem és minden amit tudni kell róla

A tűzvédelem az utóbbi időben egyre nagyobb jelentőséggel bír a mindennapi életben is. Ez nem véletlen, hiszen a gondos tervezés segítségével nem csupán az értékeket és a vagyontárgyakat őrizhetjük meg, de életeket is menthetünk. A megfelelő tűzvédelem kialakításával minimálisra lehet csökkenteni, vagy akár ki is lehet zárni a tűzesetek keletkezését. Ezen kívül egy esetlegesen kialakuló tűz során biztosítani lehet az adott épületben tartózkodók gyorsan és hatékonyan történő menekülését.

A tűzvédelem egy rendkívül összetett tevékenység, azonban mindenképpen elengedhetetlen, főként a munkahelyeken. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani, és ezzel hozzájárulni az Önök biztonságához.

Tűzvédelem a munkahelyeken

A tűzvédelem szabályait szigorú törvény határozza meg. Ennek első pontja szerint a vállalkozók és a cégek kötelesek gondoskodni az adott tevékenységgel kapcsolatos tűzvédelemről. Nagyon fontos szempont, hogy maximálisan biztonságos környezetet kell kialakítaniuk a munkavállalók számára. Az ezt követő pont az általuk gyártott termékekről szól, melyek semmilyen módon és mértékben nem veszélyeztethetik a fogyasztókat.

Ezen kívül azt is az előírások határozzák meg, hogy az épületekben hol és milyen típusú eszközöknek kell lenniük, amik tűz esetén képesek jelezni. A tűz- és robbanásveszélyre minden esetben jól látható, és jól értelmezhető módon kell felhívni a figyelmet az ott lévők számára. De az elhárítás személyi és szervezeti feltételeinek is meg kell felelni, kivétel nélkül minden cég esetében.

Az egyes létesítményeket tűzveszélyességi osztályba kell sorolni. Így egy adott épület lehet többek között fokozottan tűz-és robbanásveszélyes, de akár nem tűzveszélyes is. A munkavállalók számára biztosítani kell a tűzvédelmi oktatást, melyet bizonyos időközönként meg is kell ismételni. Az olyan létesítmények esetén, amelyek több mint 50 fő befogadására képesek, egy külön tűzvédelmi szabályzatot kell készíteni. Ezt szintén meg kell tenni az olyan cégek esetében is, ahol 5 főnél több munkavállaló dolgozik.

A tűzvédelem szabályainak betartása kiemelten fontos az olyan munkahelyeken, ahol veszélyes anyagok is nagy mértékben fordulnak elő. Ilyen anyagnak minősülnek többek között a különböző vegyszerek, a tisztítószerek, a festékek és a spray-k. Ezek tárolására minden esetben biztosítani kell egy külön helyiséget, amely megfelel az előírásoknak. Fontos, hogy az adott hely zárt és elkerített legyen, illetve hogy a munkahelyen lévő gépek és járművek ne kerüljenek közel az anyagokhoz. Ezen kívül az is elengedhetetlen, hogy a helyiség jól tudjon szellőzni, valamint hogy a tárolók ne éghető anyagokból készüljenek. Emellett folyamatosan kell figyelni a veszélyes anyagok állapotát, hogy azok minden szempontból megfeleljenek a tűzvédelem szabályainak.

A tűzvédelem előírásait nagyon szigorúan veszik, így akár a legkisebb hiányosság is súlyos bírsággal járhat. Sőt, a munkahely felelős személyével szemben akár szabálysértési eljárás is indítható. A maximális biztonság, és a kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes profi szakemberek segítségét kérni.

A tűzvédelem szakértői

Az Ardenterprise Kft. 2011-ben történő alapítása óta a hazai piac egyik meghatározó szereplőjévé vált a tűzvédelem terén. A széles körű tűzvédelmi és munkavédelmi szolgáltatásokon kívül a különböző oltó rendszerek kivitelezését is kiváló minőségben végezzük. Célunk, hogy a munkánk által hozzásegítsük az ügyfeleinket a maximális biztonsághoz. Amennyiben szeretne igazán profi és tapasztalt szakemberekben megbízni, forduljon hozzánk bizalommal!